У БЕОЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ - ДАН ПОБЕДЕ И ДАН ЕВРОПЕ

Датум: 11. Maj 2023 19:46 Категорија: Новости

У БЕОЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ - ДАН ПОБЕДЕ И ДАН ЕВРОПЕ  
Полагањем венаца на спомен обележјима у Парку Хероја у Беочину и Беочин селу у присуству бројних представника локалне самоуправе, борачких организација, Српске православне цркве, грађана и представника политичких партија, у општини Беочин обележен је Дан победе над фашизмом и Дан Европе.
Венце су испред општине Беочин положили председница општине Биљана Јанковић и њен заменик Стефан Томовић као и делегације Месних заједница Беочин и Беочин град, СУБНОР-а, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Културно уметничког друштва „Бриле“.
Присутнима су се на спомен обележјима пригодним говорима обратили председник СУБНОР-а Веселин Мојић и члан председништва СУБНОР-а Стеван Ђурђевић који су се осврнули на истроријски контекст и значај обележавања 9.маја као дана када је пре тачно 78 година Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.
Иако се овај датум узима као формални завршетак дугог рата, остаци нацистичких трупа продужили су своја дејства a датум који представља коначни завршетак Другог светског рата је 2. септембар 1945. године, када је на америчком бојном броду „Мисури“ у Токијском заливу, Јапан потписао капитулацију после бачених атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.
У овом рату нашла се 61 држава и око 110 000 000 војника.
Процене историчара говоре о жртвама од 50 до 80 милиона погинулих, међу којима је било 38 до 55 милиона цивила.
Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1 706 000 особа од којих је више од 300 000 палих бораца.
Девети мај обележава се и као Дан Европе јер је тог дана 1950. године Француска објавила декларацију која позива на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.
Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања овог документа – 9. мај, обележава као Дан Европе.