ЉУБАВ, ПОШТОВАЊЕ, ТОЛЕРАНЦИЈА

Датум: 13. Februar 2023 22:59 Категорија: Новости

У СУСРЕТ ДАНУ ЗАЉУБЉЕНИХ  - ТЕСТ О ЉУБАВИ

ЉУБАВ, ПОШТОВАЊЕ, ТОЛЕРАНЦИЈА

 
Шта је љубав?
 
Одговор на ово питање чини нам се једноставним. Када би покушали да дефинишемо љубав, дуго би тражили погодне речи, а прецизан одговор на ово питање не би дали. Једноставно : љубав је љубав!
Може се говорити о више врста љубави: према родитељима, браћи, сестрама, друговима, особама из непосредног окружења. Ми ћемо говорити о ПРВОЈ ЉУБАВИ.
 
Када се прва љубав јавља?
 
Као и већина других појава везаних за развој човека, јавља се у пубертету, код неког раније, а код неког касније. Углавном „ова болест“ никог не мимоиђе.
 
Како се то догађа?
 
Љубав се не појављује одједном. У већини случајева она се јавља постепено, мада има и љубави на први поглед. Прво се појави симпатија, неко ти се једноставно свиђа.Трудиш се да што више будеш у њеној близини, да заједно причате, седите, шетате. Симпатија се постепено претвера у љубав. Ако сте стидљиви као што је већина дечака и девојчица вашег узраста, онда ћете морати да скупите довољно храбрости за саопштавање тако важне ствари некој особи – „Заљубљен сам у тебе.
 
Како она утиче на учење?
 
У већини случајева, љубав уноси немир у живот младих. Често поремети дотадашњи начин живота и рада.Пажња, која је до тада била усмерена на предмете у школи, одједном прелази на нови објекат, вољену особу, која испуњава ваше мисли, осећања и тежње. Дешава се да одлични ученици одједном попусте у учењу. Слично се дешава и са владањем. Заљубљени постају расејани, замишљени, безвољни, а мисли им често одлутају.
Колико ће ова прва „ грозницада траје зависи од вас, као и од разумевања околине, родитеља, наставника и другова. Када овај први занос прође, љубав вас може снажно мотивисати за постизање успеха у учењу, јер је то један од начина да се докажете пред вољеном особом.
 
Колико траје прва љубав?
 
После извесног времена, код већине, прву љубав замени друга.
Прва љубав је по правилу идеална и не треба је везивати за интимне односе. Управо у томе лежи њена непревазиђена лепота и као што се у песми каже:
„Прва је љубав дошла тихо, незвана, сама, за сва времена скрила се ту негде, дубоко у нама.
 
 Шта је поштовање?
 
Поштовање је позитиво осећање које испољавамо према другим особама, члановима породице, наставницима, друговима и осталим особама из нашег окружења. Поштујемо неког када уважавамо нечије способности, достигнућа, порекло.
Поштовање изражавамо лепим речима- хвала, молим, извини, ви- или гестовима, осмехом, руковањем.
Без поштовања друге особе, нема праве љубави.
 
Шта је толеранција?
 
Бити толерантан значи прихватати и уважавати различитости. Уважавамо другачије ставове, идеје, мишљења и начин живота.
Толеранција се учи, прво у породици,затим у вртићу, школи, путем искуства у разним социјалним ситуацијама. 
БУДИТЕ ЗАЉУБЉЕНИ, ТОЛЕРАНТНИ, ПОШТУЈТЕ СЕ!
 
(Текст написан на иницијативу организације у школи Дечији савез поводом 14. фебруара  Дана заљубљених)
Школски психолог,
        Михајловић Љиљана