ТРИБИНА ,,ОД НЕПЛАЋЕНОГ ДО ПЛАЋЕНОГ И ВИДЉИВОГ ЖЕНСКОГ РАДА”

Датум: 02. Februar 2023 19:30 Категорија: Новости

ТРИБИНА ,,ОД НЕПЛАЋЕНОГ ДО ПЛАЋЕНОГ И ВИДЉИВОГ ЖЕНСКОГ РАДА”
У среду, 1. фебруара у скупштинској сали Општине Беочин одржана је завршна трибина поводом представљања резултата пројекта „Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада“.
Овај пројекат је у протеклих годину дана спровела Академија женског предузетништва уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији. Анализом и истраживањем обухваћено је седам локалних самоуправа укључујући Беочин, Кулу, Суботицу, Сомбор, Врбас, Бачку Паланку и Бач.
На завршној трибини говориле су помоћница председнице општине Беочин Јелена Шушак, пројектна координаторка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Невена Марчета, директорка Академије женског предузетништва Јана Худецова Забунов, менаџерка пројекта Светлана Козић као и правна саветница на пројекту Ана Пинћир. Присутне су биле и представнице ОШ ,,Јован Грчић Миленко” из Беочина: Радмила Јовановић, помоћник директора и Жана Пушић, наставница информатике.
Посебан део агенде био је посвећен анализи учешћа јединица локалне самоупаве као и учешћу невладиног сектора у активностима и истраживањима овог пројекта а представљена је и идеја и петиција за новелизацију закона и подзаконских аката које се односе на:
-усвајање проширене дефиниције и препознавања неплаћеног рада као индиректног рада,
-усвајање подзаконског акта којим се дефинише да вредност неплаћеног женског кућног рада на месечном нивоу буде еквивалент просечној заради према Републичком заводу за статистику Републике Србије,
- усвајање подзаконског акта којим се дефинише да вредност неплаћеног женског рада као еквивалент просечној заради буде и основица за обрачун старосне пензије.
На догађају су додељене и захвалнице и завршне публикације представницима градова, општина и невладиним организацијама које су учествовале у пројекту.