Европски Дан језика

Датум: 27. Septembar 2018 08:59 Категорија: Новости

                                                Европски Дан језика
Европски Дан језика обележава се 26. септембра од 2001. године, а установио га је Савет Европе како би се нагласио значај свих европских језика.
 
Ученици четврих, петих, шестих и осмих разреда ОШ ,,Јован Грчић Миленко" из Беочина, су у среду, 26. септембра 2018. године, са наставницама енглеског језика Еленом Оплакан, Маријом Урач и Загорком Марковић, посетили Филозофски факултет у Новом Саду и учествовали у активностима везаним за Дан европских језика. Ученици су се упознали са страним језицима: кинеским, италијанским, руским, немачким, турским, енглеским, шпанским.. Имали су прилику да своје име напишу на кинеском, успешно су визирали своје језичке пасоше и добили на поклон беџеве и свеске.
 
"Јако је важно да деца науче страни језик и ради упознавања са другим народима и културама и ради запошљавања сутра", рекла је Елена Оплакан, наставница енглеског језика из ОШ "Јован Грчић Миленко" за ТВ емисију "Новосадске разгледнице" РТВ1.
 
Учење језика вам може помоћи да упознајете нове људе, нове културе, зато је веома важно да учите језике. Сaвeт Eврoпe oхрaбруje свих 800 милиoнa Eврoпљaнa, грaђaнa 47 држaвa члaницa, дa учe  jeзикe без обзира на године и окружење. Вeруjући дa je jeзичкa рaзнoликoст нaчин зa пoстизaњe вeћeг стeпeнa мeђукултурoлoшкoг рaзумeвaњa и важна компонента бoгaтoг културолошког нaслeђа нaшeг кoнтинeнтa, Сaвeт Eврoпe прoмoвишe вишejeзичнoст у цeлoj Eврoпи.