ПОСЕТА ПОБРАТИМСКОМ ГРАДУ БАТАЊИ У МАЂАЕСКОЈ

Датум: 24. Septembar 2022 10:05 Категорија: Новости

ПОСЕТА ПОБРАТИМСКОМ ГРАДУ БАТАЊИ У МАЂАЕСКОЈ
Представници Општине Беочин и Основне школе „Јован Грчић Миленко“ посетили за викед, 17. и 18. септембра 2022. године, Батању, град побратим наше општине у Мађарској.
Повод посете била је свечаност коју је организовала Батањска двојезична српска основна школа и забавиште у сусрет обележавању празника Мале Госпојине, славе Српког храма у Батањи.
Прослава је уприличена и као Дан српске културе а из општине Беочин присуствовали су чланови Општинског већа Саша Миловановић и Горан Пекез као и директор Основне школе “Јован Грчић Миленко” Драган Митић и помоћница директора Радмила Јовановић.
Званице из Беочина у Батањи је дочекала директорка Батањске двојезичне српске основне школе Мелинда Кереми, као и свештеник батањске православне цркве Илија Галић, а догађај су својим присуством увеличали и конзул Амбасаде Републике Србије у Мађарској Светлана Станковић, аташе Мирослав Јевтић и градоначелник Батање Чаба Борош као и бројни други гости.
У оквиру целодневног обиласка и програма одржана је Света архијерејска литургија у Српској цркви, отварање изложбе Норе-Бока Гуљаш као и бројни културно-уметнички наступи локланих удружења из Батање, Помаза и Тукуље.
Посебан утисак на госте оставили су и наступи најмлађих учесника, ученика српске школе у Батањи који у свом школовању негују српску традицију, фолклорне вредности и наслеђе кроз дружење у КУД-у „Опанке“.
Сарадња Беочина и Батање започета је 1997. године потписивањем Повеље о братимљењу и сарадњи а повезаност два града је у протеклих 25 година омогућила успостављање пријатељских односа и међусобну подршку на образовном, друштвеном и клутурном нивоу.
Са жељом да у скоријој будућности угостимо наше колеге из Батање и у Беочину, захваљујемо се домаћинима на срдачном пријему и доброј организацији поводом обележавања Дана српске културе и славе Српског храма у Батањи.