ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА ЗА БЕОЧИНСКЕ ОСНОВЦЕ

Датум: 27. Avgust 2022 20:39 Категорија: Новости

ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА ЗА БЕОЧИНСКЕ ОСНОВЦЕ
У сусрет новој школској години током викнда 27-28.8.2022. године организована је додела бесплатних комплета уџбеника за ученике две школе на територији наше општине, ОШ „Јован Грчић Миленко“ у Беочину и ОШ „Јован Поповић у Сусеку“.
Председница општине Беочин Биљана Јанковић је са сарадницима данас присуствовала подели уџбеника у Основној школи „Јован Грчић Миленко“.
„Одлука коју је Општина Беочин донела у претходном периоду о финансирању уџбеника за све основце је добра прилика да наше најмлађе суграђане обрадујемо на почетку школске године, али и да породицама у условима економске кризе олакшамо планирање породичног буџета. Улагање у образовање је инвестиција у бољу и сигурнију будућност деце и то и убудуће треба да буде наша одговорност и обавеза“, истакла је председница општине Биљана Јанковић.
На територији наше општине две основне школе похађа 1080 ученика, а за потребе набавке школских књига из буџета локалне самоуправе издвојено је 11 700 000 динара.
Према речима директора Основне школе „Јован Грчић Миленко“ Драгана Митића, сарадња са локалном самоуправом решила је приоритетно питање са којим се суочава значајан број родитеља на почетку сваке школске године.
„Врло добро знамо колико је тешко данас издвајати средства за куповину уџбеника, посебно у породицама које имају више ђака. У име ученика, њихових родитеља и у име школе захваљујемо се локалној самоуправи на овако вредном и корисном поклону. Овакве подстицајне мере су нешто што првенствено враћа поверење у нашу школу и креира својеврсни троугао добре воље који треба да чине школа, локална самоуправа и родитељи деце. Једино тако можемо побољшати ствари и остварити добре дугорочне резултате“, изјавио је директор школе у Беочину Драган Митић.
Поред бесплатних уџбеника, овогодишња новина у Беочину је и бесплатно похађање вртића за најмлађе суграђане, а недавно је започета и комплетна реконструкција централног вртићког објекта ПУ „Љуба Станковић“ која има за циљ да уз реновирање и надоградњу капацитета реши дугогодишњи проблем мањка простора и могућности за прихват деце.
Општина је у протеклом периоду такође у оквиру програма финансирања деце и младих знатно повећала студентске и ученичке стипендије, а регресира се и превоз свих ученика који имају пребивалиште на територији општине Беочин.
Захваљујући актуелним подстицајним мерама у Беочину уштеда на куповини школских комплета уџбеника може износити и до 18 000 динара по комплету док просечна породица са двоје деце од којих је једно вртићког а друго школског узраста, има могућност годишње уштеде и до 100 000 динара на трошковима боравка у вртићу, куповине уџбеника и превоза.
„Ово је први пут да имамо финансирање уџбеника за све ученике од првог до осмог разреда у нашој школи и искрено се надамо да ће то остати пракса и у наредним годинама имајући у виду колико то утиче на наш буџет. У име Савета родитеља ОШ „Јован Грчић Миленко“ захваљујем се Скупштини Општине Беочин на реализацији ове идеје и на бризи за образовање наше деце.“, изјавила је председница Савета родитеља Јелена Дробњак.
Подела бесплатних уџбеника предстваља тек почетак добре праксе и планова које локална самоуправа има за наредни период како би се наставили програми подршке најмлађим суграђанима и њиховим породицама.