ИЗЛОЖБА ЗАСТАВА ОСЛИКАНИХ ДЕЧИЈОМ РУКОМ У БАНОШТОРУ

Датум: 12. Avgust 2022 19:02 Категорија: Новости

ИЗЛОЖБА ЗАСТАВА ОСЛИКАНИХ ДЕЧИЈОМ РУКОМ У БАНОШТОРУ
У Баноштору 7. августа 2022. године уз подршку Месне заједнице Баноштор у организацији Удружења Арка и ангажовања деце и ученика са територије општине Беочин приређена је несвакидашња изложба, која има за циљ афирмацију стваралаштва најмлађих.
Удружење Арка је у оквиру пројекта “Одмориште за бициклисте” поставило изложбу застава које су настале у оквиру креативних радионица организованих са децом Основне школе “Јован Поповић” из Сусека и издвојених одељења у Баноштору, Свилошу и Лугу, као и децом из Беочина из Основне школе “Јован Грчић Миленко”. У пројекту су учествовала и деца из Предшколске установе “Љуба Станковић” Беочин.
Идејно решење изложбе дечијих ликовних радова у оквиру пројекта “Одмориште за бициклисте“ Нови Сад – европска престоница културе 2022 . јесте приказивање дечјих ликовних радова на један нов и јединствен начин. Изласком из оквира стандардног излагања, посетиоци су имали прилику да сагледају радове на веома узбудљив начин. Заставе које представљају радове деце вијориле су се небом баш како дечијој машти и доликује.
Са великим талентом, преданошћу и интересом ученици ОШ ,,Јован Грчић Миленко” из Беочина и наставница Весна Мијин Томић су осликавали заставе и остварили овим пројектом оригинална ликовна решења. Застава представља највиши симбол једне државе, али она је више од тога, представља душу народа, историјску, географску, верску и другу боју народа и тог поднебља. Успешна реализација овог пројекта и ова изложба показују колико је симболика заставе дубоко уткана у нежне дечије душе који су на врхунски и професионални начин приступили овом ликовном изазову.
Уз идеју Бранке и Павела Пашко из Удружења Арка, ученици школе “Јован Поповић” су допринели осмишљавају и дизајнирању застава. Наставник Милош Мирковић је у сарадњи са ученицима продубљивао идеју у начине на који се могу реализовати лепоте ових предела, а ученици нижих разреда уз помоћ учитеља и учитељице су такође учинили ову радионицу разигранијом и веселијом. Сама идеја заставе о територији која нема границе, а представља њихов дом у деци је пробудила низ нових идеја и креативних начина да дођу до најбољег решења. Kроз рад ученика се може осетити љубав и топлина која представља Фрушку гору, Срем, па и целокупну Војводину.
Ученици виших разреда су креирали идеје за тотеме у етно стилу некадашњег плетења и ткања, као и друштвеним и спортским играма које су се пренеле са њихових родитеља.