РЕЦИ "НЕ" ЕНЕРГЕТСКИМ ПИЋИМА

Датум: 23. Novembar 2021 16:16 Категорија: Новости

Конзумирање енергетских пића постало је део модерне свакодневице и нарочито је заступљено међу млађом популацијом.
Приметили смо да и све више наших ученика купује и конзумира у школи разна енергетска пића, што није дозвољено.
Иако је популарност ових напитака све већа, и све је већа понуда на тржишту, постоје многи штетни ефекти конзумације ових напитака на здравље деце и људи.

Најчешћи разлози коришћења ових пића су одржавање будности и концентрације, поправљање расположења, али и због самог уживања у укусу.
Главни састојци енергетских пића су шећер, кофеин, таурин, газирана вода и неки биљни састојци.
Шећер се налази у великој количини, чак 25 - 30 грама у једној конзерви, а препоручена дневна доза рафинисаних шећера је 40 грама. Већа количина унетог шећера може довести до дехидратације, што говори да се ови напици никако не могу користити за гашење жеђи.
Њиховом дуготрајном употребом ствара се и каријес који је најчешћа болест зуба.
Такође, један од главних састојака енергетских пића је и кофеин. Кофеин је психоактивна супстанца. Делује на мождане рецепторе тако што спречава сигнализирање умора у мозгу.
На свакодневном нивоу особа ово доживљава као стање продужене будности, одсуство умора и бољег расположења. Кофеин је и диуретик,па може довести и до дехидратације. Такође, повећава и лучење желудачне киселине што може услед дуже употребе енергетских пића резултирати појавом гастритиса, па чак и чира на желуцу.
Негативни ефекти кофеина на кардиоваскуларни систем доводе до појаве поремећаја срчаног ритма у виду тахикардије, а такође узрокују и повећање крвног притиска. Моторна координација и реакције су успореније.
Услед честе употребе енергетских напитака јављају се и проблеми са спавањем, несница, затим нервоза, главобоља и мучнина. Млади често ове напитке комбинују и са алкохолом. Многи нису ни свесни негативног ефекта ове комбинације на здравље.
Наиме,енергетска пића садрже и таурин који има стимулативно дејство на нервни систем, а алкохол има седативно дејство, тако да ако се уносе заједно шаљу контрадикторну поруку нервном систему, што може изазвати озбиљне здравствене проблеме.
Драги родитељи, прочитајте са децом овај текст и скрените им пажњу на штетне последице енергетских пића по људско здравље, и нека добро размисле пре него што следећи пут купе лименку Гуаране, Хела, Ред Була, Ултре или неког другог енергетског пића.
Здравље се чува, а најбољи његов чувар је природа и боравак у њој, природни воћни напици и умереност како у исхрани, тако и у физичкој активности…
Наставница физичког васпитања Душица Ристић.