ПРОМОЦИЈА СТОНОГ ТЕНИСА

Датум: 30. Septembar 2021 22:09 Категорија: Новости

ПРОМОЦИЈА СТОНОГ ТЕНИСА
У нашој школи у среду, 29. септембра 2021. године одржана је промоција стоног тениса.
Стони тенис, познат и као пинг-понг, спорт је у коме се такмиче два (или четири) играча који лоптицу ударају рекетом на столу за стони тенис. Игра се одвија на чврстом столу подељеном мрежом. Изузев почетног сервиса, правила су генерално следећа: играчи морају дозволити лопти коју играју према њима да се одбије једанпут на њиховој страни стола, и мора је вратити тако да бар једном одскочи на супротној страни. Бод се бодује када играч не врати лопту унутар правила. Игра је брза и захтева брзе реакције. Окретање лопте мења његову путању и ограничава противникове опције, дајући ударачу велику предност.
О пореклу ове игре нема до данас поузданих података. Вероватно је да је и ова игра, као и многе друге игре лоптом, варијација врло старих игара које су постојале у најстарилим цивилизацијама, посебно у Кини, Египту, Грчкој и Риму.
Велику заслугу за напредак стоног тениса има енглески инжењер Џејмс Гиб (1853—1930), који је из Америке 1890. донео у Енглеску, неколико комада целулоидних лоптица, с намером да оне замене лоптице од плуте, које су се тада употребљавале. Игру тим лоптицама Гиб је назвао ономатепејским именом „пинг-понг“, према звуку лоптице приликом удара у сто дрвеним рекетом.