ДАН ШКОЛЕ - 15. новембар 2019.

Датум: 14. Novembar 2019 10:33 Категорија: Новости

ОСНОВНА ШКОЛА ,,ЈОВАН ГРЧИЋ МИЛЕНКО”
ДАН ШКОЛЕ - 15. новембар 2019.

Јован Грчић Миленко - фрушкогорски славуј

Јован Миленко Грчић је био српски песник и доктор медицине рођен у Черевићу 15.новембра 1846. а умро 29. мајa 1875. године.
Јован Грчић Миленко је Грк пореклом. Отац му Теодор Грчки, био трговац, али је млад умро (1850), оставивши жену Ану рођ. Барако са троје деце (уз Јована, Ђорђа и Катицу). Српску основну школу је завршио у Черевићу, а немачку у Петроварадину. Пет разреда гимназије завршио у Новом Саду, завршна три разреда у Сегедину и Пожуну/Братислави (1864-67), са тада већ под србизованим презименом Грчић. У Бечу је студирао медицину као стипендиста Матице српске (1867-74). Име Миленко је додао себи по имену девојке коју је једино истински волео.
Због туберкулозе, која му је од детињства прети, прекинуо је студије и вратио мајци, која га је сместила у шумску тишину беочинског манастира где је и умро. Сахрањен је уз манастирску цркву са Змајевим стиховима на споменику:
...»Ево, ти горе ево, којој си толко пево,
сад ти славуји поје умилне песме твоје,
гора ти чува тело,
а спомен Српство цело!«.
Његови заостали рукописи изгорели су у рату 1914. Неки од заосталих рукописа су пронађени и чувају се у черевићком музеју. Улица у којој је рођен Јован Грчић Миленко, иначе главна улица, се сада зове његовим именом. У родном месту Черевићу такође постоји и музеј, а у Беочину и библиотека са именом Јована Грчића Миленка.
Наша школа са поносом носи име песника Јована Грчића Миленка - ФРУШКОГОРСКОГ СЛАВУЈА.