ШЕТЊА ШУМОМ ДО ДУМБОВАЧКОГ ВОДОПАДА 2019

Датум: 06. Maj 2019 21:23 Категорија: Новости

ДРУЖЕЊЕ ПРЕД РАСПУСТ-
ШЕТЊА ШУМОМ ДО ДУМБОВАЧКОГ ВОДОПАДА
   
 
У четвртак, 18. априла 2019, дан пред почетак пролећног распуста, дуго планирано пешачење, коначно се одиграло. На иницијативу осмака и још неколицине других ученика школе Јован Грчић Миленко, организована је шетња до Думбовачких водопада, природног феномена скривеног у густој ЛИСТОПАДНОЈ шуми Фрушке горе. До ових водопада се може доћи на више начина, а један од њих је пратећи ознаке на стазама. НАША АВАНТУРА ПОЧЕЛА ЈЕ ОД ДУМБОВА. ИДУЋИ КРОЗ ДУМБОВО УЖИВАЛИ СМО У СЕОСКИМ КУЋАМА, ВИКЕНДИЦАМА, ПРЕЛЕПОМ ПЕЈЗАЖУ ДОК НИСМО ЗАШЛИ У ШУМУ. ЦЕЛОМ ДУЖИНОМ ПУТА, кривудао је поток којег смо у више наврата прескакали. Вешти и брзоноги дечаци, наши домаћини на овом путу, у лету су их прескакали, а ми бојажљиво испитивали сигурност нахереног камења. Онај ко се нађе у шуми где крошње дрвећа прекривају видик изнад главе, утисак је да се налазимо у потпуно новом свету. МОГЛИ СМО ДА ВИДИМО ЈЕДНУ ПРЕЛЕПУ МЕШОВИТУ ШУМУ БУКВЕ, ГРАБА, ХРАСТА... ЗАСТАЛИ СМО ЗАДИВЉЕНИ ПРЕД ХРАСТОМ СТАРИМ ОКО 200 ГОДИНА. ТА ПРЕЛЕПА КРОШЊА, ВИСИНА, ЛЕПОТА ЦЕЛЕ ШУМЕ ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА.
За оне оковане у станове и навикле на градски асфалт, утисак је био још јачи. Сазнали смо да фрушкогорски потоци носе највише воде у рано пролеће и касну јесен. Током лета, ови водопади пресушују, да би средином јесени опет "прорадили". И коначно смо стигли! Имали смо прилику да уживамо у овом невероватном и освежавајућем призору. Температура у дубокој шуми била је сигурно 5 степени нижа.
Иако су Думбовачки водопади најпознатији, има их још са занимљивим именима: "Добри", "Срећни", "Невенин" и слично. Вода са ових водопада је бистра и може се пити. Још док га нисмо видели, до нас је допирало шуштање воде, магија природе која је постајала све јача како смо се приближавали. Иако не тако импресиван по величини, овај водопад опија звуком и лепотом. БУДУЋИ ДА САМ ВОДОПАД, ТЈ НА ЊЕГОВО ФОРМИРАЊЕ ЗНАТНО УТИЧУ МАХОВИНЕ, ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕ ЗА КОЈУ ГОДИНУ БИТИ ЈОШ ВЕЋИ, СНАЖНИЈИ...
Схватили смо да није потребно учествовати на маратонском пешачењу које се сваке године у пролеће организује. Довољно је издвојити неколико сати од свакодневице и препустити се уживању. Топло вам препоручујемо!
Захваљујемо осмацима на идеји за сјајно проведено време у природи.
Шетњу организовале и припремиле наставнице:
 
Мирјана Цветићанин и
Милица Топлићан