Општинско такмичење еко квиз

Датум: 03. Mart 2019 10:07 Категорија: Новости

 

 
   
   

Пројекат Немачке развојне сарадње – GIZ „Управљање отпадом у контексту климатских промена  (DKTI)” уз подршку Министарства заштите животне средине,а у сарадњи са 17 локалних самоуправа спроводи активности у истим које су усмерене на унапређење система управљања отпадом на локалном нивоу .У оквиру пројекта у Јужнобачком региону за управљање отпадом заједно са 8 локалних самоуправа радимо на повећању степена рециклаже, увођења примарне сепарације отпада, али и општем унапређењу рада локалних комуналних предузећа .

GIZ у оквиру пројекта пружа подршку локалној самоуправи у планирању и доношењу стратешких докумената који ће област унапредити,а са друге стзране сарадњом и директон подршком ЈКП-овима у опреми ради увођења одвојеног сакупљања рециклабилних материјала.Тако је ЈКП "Беочин" добило донацију канти за одвојено сакупљање рециклабилних материјала(пластика, папир, конзерве) .Како без информисања грађана нема истинског унапређења у овој области, а рад са децом је веома значајан, једна од активности која се спроводи у локалним самоуправама које су укључене у пројекат, је едукативно такмичење кроз квиз "Прљаво или чисто- није исто". Квиз је намењен ученицима од петог до осмог разреда основних школа, а циљ је подизање нивоа свести основаца о значају чувања животне средине и информисаност о рециклажи и екологији .

Такмичење у јужнобачком округу је започело управо у Беочину, у уторак 26. фебруара када су се такмичили локални школски тимови, а НВО "Еколошки талас" који је до сада организовао квиз у преко 100 основних школа у градовима и општинама Србије, са ученицима ће кроз питања која проверавају знање, али и занимљивим играма учити између осталог и зашто је рециклажа важна, шта се може рециклирати и како се правилно раздваја отпад .
Квиз је до сада организован у преко 40 основних школа у Београду, а од 2017. године због едукативног али и забавног карактера организовано је по први пут и републичко такмичење на ком су учествовале и школе из Врања, зрењанинја, Горњег Милановца, Прокупља, Вршца, петровца на Млави и Сокобање.Ове године победнички тим Јужнобачког округа такође ће бити у прилици да у мају учествује у финалу чији ће домаћин бити прошлогодишњи победник- Горњи Милановац.
У ОШ "Јован Грчић Миленко" је у суботу,2.3.2019. одржано општинско такмичење на ком су учествовале по две екипе из ОШ "Јован Поповић" из Сусека и ОШ "ЈОван Грчић Миленко" из Беочина. Победници општинског такмичења су екипа 2 из ОШ "Јован Поповић" из Сусека и пласирали су се као представници Општине Беочин на полуфинале које се одржава почетком маја у Жабљу. Велику захвалност дугујемо фабрици цемента Лафарге- Холцим која је била главни спомнзор и обетбедила је свим екипама мајице апобедике је наградила таблетима. Подршку такмичењу је дало и ЈКП "Беочин" као и локална самоуправа.
У галерији можете погледати фотографије