ГЕОГРАФСКА СЕКЦИЈА И ЦИКЛОНОМАД СНЕЖАНА РАДОЈИЧИЋ

Датум: 12. Novembar 2023 23:10 Категорија: Новости

РЕТРОСПЕКТИВА - САРАДЊЕ ГЕОГРАФСКЕ СЕКЦИЈЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ,,ЈОВАН ГРЧИЋ МИЛЕНКО“ ИЗ БЕОЧИНА СА ЦИКЛОНОМАДОМ СНЕЖЕНОМ РАДОЈИЧИЋ, 2015-2023. ГОДИНЕ
 https://www.facebook.com/jgm.geografija/videos/353747973769760 
1. УПОЗНАЛИ СМО СЕ 2015. ГОДИНЕ
Наставница географије у ОШ ,,Јован Грчић Миленко“ у Беочину, Веса Ивановић, добила је од ученика на поклон за Дан жена, 8. март 2015. године, књигу Снежане Радојичић ,,Закотрљај ме око света“. Како је књига веома заинтересовала наставницу, покушала је да ступи у контакт са ауторком. Контакт су оствариле преко мејла и тако је почело ово занимљиво пријатељство и велика авантура која траје и данас.
Снежане Радојичић рођена је 10. новембра 1967. године у Београду, дипломирала је на Групи за југословенску књижевности са општом књижевношћу. Од 2011. године путује светом на бициклу, живећи као номад. Њена рута је прво водила кроз централну и источну Европу, а затим кроз Азију, од Турске на исток до Јапана, на север до Сибира и на југ до Тимора.
Наставница Веса је укључила ученике Географске секције да прате њено кретање и на тај начин уче о земљама кроз које она пролази бициклом. Тако смо кренулиу на „пут око света“ са Снежаном Радојичић.

2. БИЦИКЛЛОМ ДО ОБАЛЕ ДУНАВА - 2016. ГОДИНЕ
Следеће године, 10.9.2016. године, као подршку Снежани Радојичић,
Географска секција је организовала вожњу бицикловома из центра Беочина, односно од основне школе до обале Дунава, око 5 км.
Прилог објављен 10.септембра 2016.године на сајту ОШ ,,Јован Грчић Миленко”, Беочин
3.  ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ Снежане Радојичић „Северна Кореја – путовање по земљи Ким Џонг Уна“ 2018. ГОДИНЕ
Чланови Географске секције ОШ „Јован Грчић Миленко“ из Беочина, у пратњи наставнице географије Весе Ивановић, присуствовали су, 18. октобра 2018. године, промоцији најновије књиге познате српска блогерке, списатељице и бициклисткиње Снежане Радојичић, „Северна Кореја – путовање по земљи Ким Џонг Уна“. Снежане Радојичић рођена је 10. новембра 1967. године у Београду, дипломирала је на Групи за југословенску књижевности са општом књижевношћу. Од 2011. године путује светом на бициклу, живећи као номад. Њена рута је прво водила кроз централну и источну Европу, а затим кроз Азију, од Турске на исток до Јапана, на север до Сибира и на југ до Тимора. Средином 2018. године путовала је у Северну Кореју. Утиске са путовања изнела је пред многобројном публиком и фановима у Новом Саду, међу којима су посебну пажњу привукли наши Географи које је срдачно поздравила и са њима се сликала. Желимо јој још пуно лепих и лаких километара у остваривању свог животног сна.
Прилог објављен 21.oктобра 2018.године на сајту ОШ ,,Јован Грчић Миленко”, Беочин
4. ГОСТОВАЊЕ У БЕОЧИНУ  
ЦИКЛОНОМАД СНЕЖАНА РАДОЈИЧИЋ - 2019. ГОДИНЕ
- Промоција животног сна Снежане Радојичић-
Основна школа „Јован Грчић Миленко“ у Беочину имала је част да у понедељак, 11. марта 2019. године, угости нашу познату бициклисткињу или како она себе назива „цикло номада“, Снежану Радојичић, жену која је бицилком прокрстарила пола света.  
Снежана Радојичић рођена је 10. новембра 1967. године у Београду, дипломирала је на Групи за југословенску књижевности са општом књижевношћу, али је 2011. године кренула у остваривање свог животног сна да бициклом пропутује и упозна свет. Наши ученици имали су прилику да чују интересантне, занимљиве и поучне приче из њеног живота. Са пуно енергије и ентузијазма Снежана нам је причала и о лепим, али и о тешким тренуцима са својих путовања кроз Европу, Азију, Турску, Јапан, Сибир, Кореју ...
Поделија је са нама освоје одушевљење Јапаном и најавила још једну књигу у низу својих путописа. Чланови Географске секције ОШ „Јован Грчић Миленко“ из Беочина, прате њено путовање већ дуже време, а захваљујући томе и пре свега наставници географије Веси Ивановић имали смо прилику да видимо Снежану и у Беочину. Она је нама преносила своје утиске о разним народима и културама толико различитим од наше, а ми смо, слушајући је, стекли позитивне утиске о њој као харизматичној жени, снажног карактера, богатог духа, која својом појавом и причом плени слушаоце.
Захваљујемо се Снежани Радојичић на издвојеном времену и желимо јој да увек буде ведрог духа и никада не посустане у остваривању свог животног сна. Такође се захваљујемо на књигама које је поклонила нашим ученицима и желимо јој још пуно среће и успеха.
Прилог објављен 11.март2019.године на сајту ОШ ,,Јован Грчић Миленко”, Беочин
5. НА ХОДОЧАШЋУ ФРУШКОГОРСКИМ МАНАСТИРИМА – 2019. ГОДИНА
"Фрушка гора - српски Атос"
Незабораван дан, у суботу, 12.10.2019. године, пшачили смо са Снежаном Радојичић на њеном ходочашцу по фрушкогорским манастирима. Захваљујем се Снезани сто нас је позвала на ово песачење.Чланови географске секције #Јгмгеографија# ОШ"Јован Грчић Миленко" Беочин и они који се тако осећају јуче су пешачили од Беочина до Манастира, са задржавањем у Цркви Светог Преобразења где нас је дочекао отац Вељко и испричао о храму у Беочин селу и белом платну са обрисима лица Христовог, и рече ,,ми то не рекламирамо”, а ја сам имала потребу да напишем. Време за припрему овог пешачења је било врло кратко, али су неки моји ђаци успели да напишу реферат о Фруској гори, Манастиру и Чудотворној Икони Беочинској. Желим да похвалим све моје ђаке који су ишли на ово пешачење, били су супер. Хвала јос једном Снежани на дивном дану, на дружењу које је за памћење. Kад год је у овим крајевима желимо је видети код нас.
Наставница географије Веса Ивановић
Текст објављен на 12.10.2019. године на фејсбуку Географске секције ОШ ,,Јован Грчић Миленко”, Беочин
6. НАСТАВЉАМО ДРЗЖЕЊЕ СА СНЕЖАНОМ – 2023. ГОДИНА
,,АВАНТУРЕ СА СНЕЖАНОМ РАДОЈИЧИЋ“
Наши другари, другарице и нас две, Валентина и Ивана, много волимо авантуре, путовања и истраживања, па нас је једног дана наставница географије Веса Ивановић позвала да учествујемо у једној таквој акцији.
Сви смо се сложили и радосно пристали и од тада је почела наша авантура. Наставница нам је показала и упознала нас са једном чудесном светском женом Снежаном Радојичић. То је једна невероватна жена која је цео свој живот посветила путовањима, авантурама и истраживањима, свим стварима које ми волимо. Договорили смо се са наставноцом географије Весом да ћемо је пратити, истраживати о њој и да ћемо целу нашу секцију посветити њој, а мислимо да стварно то и заслужује. Наставница нам је доста причала о њој и рекла да сем што је чудесна и невероватна да је такође и много хумана и пажљива особа. Једног дана успела је да сакупи велику количину новца и успела да обезбеди оброк свој сиромашној деци Београда за годину дана. Такође је успела да покрене многе хуманитарне акције у којима је помогла многим људима. Пошто смо се изненадили колико је ова жена моћна, желели смо да је нацртамо, напишемо нешто о њој и пошаљемо јој. Када смо је нацртали и послали нисмо мислили да ће се то десити, али она нам је одговорила! Били смо пресрећни и узбуђени! Рекла нам је да смо сјајна и пажљива деца и захвалила нам се.
Много нам је драго што смо покренули ову акцију и научили много што-шта о њој и о хуманости, а и такође о земљама кроз које је путовала. Јако нам се свиђа цела ова акција и наставићемо са њом.
Валентина Ројка 7-2 и Ивана Мирић 7-2
 
ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СНЕЖАНИ РАДОЈИЧИЋ ШТО ЈЕ ПРИХВАТИЛА ДА ЈЕ ПРАТИМО НА ЊЕНОМ „ПУТУ ОКО СВЕТА“.
Географска секција ОШ ,,Јован Грчић Миленко“ и наставница географије Веса Ивановић, 25.10.2023.године