ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ БЕОЧИН

Датум: 12. Novembar 2023 23:06 Категорија: Новости

ПОЛАГАЊЕ ЦВЕЋА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ У БЕОЧИНУ
У знак сећања на дан када је тачно пре 79 година наш град освојио слободу и победу над фашизмом, у понедељак, 16.10.2023. године, је поменом и полагањем венаца на Спомен обележју у Парку хероја, у присуству свих структура локлане заједнице на челу са председницом општине Беочин Биљаном Јанковић и председником Скупштине општине Беочин Немањом Вилићем започет програм обележавања 16. октобра, Дана општине Беочин.
Венце су на спомен обележју положиле делегације Општине Беочин, Месне заједнице Беочин, Културно-уметничког друштва „Бриле“, СУБНОР-а, Војске Србије, братске општине Угљевик, Социјалистичке партије Србије и Српске напредне странке.
Присутнима се овим поводом обратио председник Скупштине општине Беочин Немања Вилић који се у свом говору осврнуо на највише вредности истрајности и борбе нашег народа за слободу у којој данас живи Беочин.
„Наша дужност, наша обавеза, поготово мене и млађих генерација овде, јесте да не само сада, него увек на овај дан и у свакој другој прилици указујемо на значај истојиских борби и сећамо се свих жртава и хероја који су своје животе дали за нас! Нама је као народу остављен значајан аманет а то је аманет слободе који никада нећемо заборавити!“, поручио је Вилић.
Догађају је присуствовао и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста као и бројне званице, данашњи гости Беочина и наши суграђани међу којима су били и ученици Основне школе „Јован Грчић Миленко“ који су у пратњи својих наставника дошли да одрже пошту свим жртвама фашистичког терора као и херојима који су страдали у ратовима током распада Југославије.
Програм обележевања Дана општине настављен је свечаном академијом и седницом Скупштине општине Беочин која је одржана у Културном центру и на којој су традиционално додељене општинске нагарде и признања за 2023. годину.
   

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ БЕОЧИН
Беочин је данас свечаном академијом која је уприличена у Дому културе обележио свој Дан општине уз богат и разноврстан културно-уметнички програм и традиционалну доделу највиших општинских признања – Октобарских награда.
Свечаност је почела отварањем седнице Скупштине општине Беочин коју је отворио председник Скупштине Немања Вилић, након чега је све присутне у свом обраћању поздравила председница општине Биљана Јанковић.
Она је свим грађанима Беочина честитала 16. октобар Дан општине и том приликом представила резултате рада локалне самоуправе у протеклих годину дана.
Јанковић се током свог обраћања захвалила свим предстваницима покрајинских и републичких нивоа власти, директорима јавних предузећа, организацијама, колегама и сарадницима као и грађанима на разумевању, поверењу и доприносу који пружају раду локлане самоуправе.
„Беочин је за све нас који овде живимо и радимо, не само кућа, него и дом који има своју топлину, људе и лепе различитости које ми поносно истичемо и носимо. Данас желим да искористим прилику и захвалим се свима вама - директорима јавних предузећа који дајете све од себе да у овим изазовним временима одржите пословање стабилним, директорима наших установа културе, спорта, образовања и здравства на изузетној сарадњи и подршци Општини Беочин, нашим црквама и верским заједницама са којима увек радо и добро сарађујемо, представницима Војске, полиције и ватрогасаца који су увек ту да својом храброшћу у хуманошћу раде свој посао на најбољи могући начин, удружењима жена којима дајемо снажну подршку да очувају традицију наших села и које најбоље раде на промоцији своје општине, спортистима и ученицима који нас свуда где пођу поносно истичу својим запаженим резултатима и успехом и наравно, свима вама суграђани који сте препознали спремност на сарадњу Општине Беочин чија су врата за вас увек отворена!“, поручила је Јанковић.
Публика је данас на свечаности уживала у изузетним наступима и лепоти бројних извођача који су се смењивали на сцени и који су дали све од себе да у најбољем светлу представе свој град и прикажу сав труд, таленат и посвећеност.
У програму су учествовали градски мешовити хор „Никола Ћириловић Ћира“ из Беочина, дечија сцена аматерског позоришта и фолклорни ансамбл КУД „Бриле“, дечији црквени хор „Свети Василије Острошки“ и појачки састав „Благовеститељ“ из Сусека.
Посебно одушевљење присутних изазвала је овогодишња завршница програма коју је обележио заједнички наступ и извођење нумере „Пукни зоро“ у којем су учествовали као солиста, свештеник Милош Маријанац али и сви поменути хорски састави који су му пружили подршку уз пратњу наставнице Евгеније Којић на клавиру и Мике Станчића на виолини.
Општина Беочин је данас највишим признањима наградила и најбоље међу нама – појединце, установе, клубове и организације који су својим идејама и радом указали нашој локалној заједници највишу част.
Добитници Октобарских награда за 2023. годину су свештеник беочинског храма „Свети Василије Острошки“ Милош Маријанац, уметник Миливоје Мића Панзаловић и учитељ Основне школе „Јован Грчић Миленко“ Стеван Ђурђевић.
Добитник плакете Општине Беочин за 2023. годину је покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста.
Овогодишњи добитници захвалница Општине Беочин су: професорка биологије-хемије Маријана Милутин, учитељ Мирослав Бађонски, Основна школа „Јован Грчић Миленко“, специјални педагог и дефектолог Небојша Николић, проф. др. Момчило Сакан, начелница Општинске управе Беочин Гордана Ћировић, стонотениски клуб „РАДНИЧКИ 1972“, дугогодишњи добровољни давалац крви Жарко Братић, чланица управног одбора културно-уметничког друштва „Бриле“ Вида Благојевић, ватрогасац Марко Кукурузовић, сликар Милоје Кнежевић и културни радник Драган Јовичић Срба.
Општина Беочин и овим путем упућује срдачне честитке овогодишњим добитницима Октобарских награда и признања а свим грађанима још једном честитамо наш заједнички и најважнији празник 16. октобар Дан општине Беочин!