Мали- велики хемичари 2023

Датум: 18. Oktobar 2023 20:32 Категорија: Новости

MАЛИ-ВЕЛИКИ ХЕМИЧАР
Ученици седмих разреда, у пратњи предметних наставница биологије Татјане Сакан и наставнице хемије Виолете Ћулибрк, посетили су у четвртак, 12.10.2023. године, Природно-Математички факултет, односно Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине. Разлог посете је манифестација „Мали – велики хемичар“, коју организује овај факултет.
Ова манифестација има за циљ, да се хемија као једна од основних природних наука, прикаже ученицима на што занимљивији начин. Током посете ученици су се упознали са интересантним темама из хемије које су има представљене кроз низ експеримента у лабораторији.
На почетку су се упознали како безбедно могу радити у лабораторији, да би у наставку сами били асистенти код извођења огледа. Експерименти су усклађени са наставним планом и програмом за основне школе. Од почетног поздрава из магичне чаше, кроз морско дно, па до духа из боце, са њим преко чаробног цвета, до занимљивог ватромета, преко тајних порука и праскавог гаса, ученици су пуни утисака и са још већим интересовањем за ову науку напустили лабораторију.
Надамо се да ће ова посета у некоме од њих побудити интересовање за ову науку и да ће једног дана ови мали хемичари бити управо велики научници.